De ce suntem o țară Second Hand?

Pentru că nu am probleme la care să mă gândesc în timpul liber, mă gândesc de ce am ajuns, ca țară, în această situație, de a fi o nație de mâna a doua,second hand sau sehaș cum ar zice unii?

Poi răspunsul direct ar fi pentru că: așa vrem.

Undeva pe parcursul istoriei ne-am oprit din a ne dori un viitor mai bun pentru noi, să avem o mândrie că suntem o țară de top, ce ține pasul cu Vestul, și ne-am mulțumit să fim mediocrii cât timp la noi în acasă e cald și bine.

Pot discuta foarte mult despre faptul că această mentalitate a noastră de a ciupi, de a cârpi lucrurile, de a i-o “trage” celuilalt pentru că știm noi bine, ăla o duce bine, sigur ne-o “trage” și el pe undeva ne-a adus în situația curentă.

Și ca să simplific lucrurile, voi folosi exemple banale.

Este frig, atât afară cât și în casă, dar nu dau drumul la căldură, nu pentru că nu am bani de gaz, ci pentru că e prea devreme: “cum să dai drumu la centrală în octombrie, poi la iarnă ce fac?”

Nu zic că e greșit să fii econom sau eco friendly, dar mentalitatea asta de “mai bine mă îmbrac bine decât să aruc 10 lei în plus la factură” e absurdă. Zic asta pentru că, eu n-am un argument pentru care aș renunța la confortul pe care mi-l permit pentru că … așa trebuie.

Nu vreau să pornesc discuția cu industria auto, sau mâncarea, îmbrăcămintea, transportul în comun, la naiba până și Armata este dotată cu echipament second hand, pentru că… nu ne permitem.

Second hand

Second hand

Nu e vorba că nu sunt de accord cu reciclarea sau reutilizarea lucrurilor dar la noi e o boală, de a cumpăra ceva doar pentru că e mai ieftim pentru că “știm noi”.

Da, am pornit de la un lucru și m-am cam lungit.

Însă pe zi ce trece observ din ce în ce mai multe cazuri despre cum: “să-ți tragi condeiul“, “să te scoți“, “să faci o șpârlă” și mă simt din ce în ce mai prost, că nu sunt în stare să țin pasul cu atâta inventivitate a românului de rând.

Mă gândesc că majoritatea de mi-au citit blogul până acum, au o plăcere pentru sarcasm, prin urmare au câțiva neuroni în plus puși în funcțiune, dar uite care-i problema.

În timp ce noi ne dorim foarte multe de la această țară cu un potențial masiv, uităm că pe lângă noi, aștia de avem o idee despre cum ar putea viața noastră să se îmbunătățească, există o mare foarte mare de oameni pe care-i doare’n pix de tot și toate.

Peste 60% din populație nu este interesată de viitor lor, pentru că, trăind într-o țară second hand, ai însămânțat adânc în minte acestă buruiană de gând, această molimă a mentalității: “mă descurc eu cumva“.

Această mentalitate ne-a adus aici și ne va duce naibii, nu hoții îs problema noastră, ci aștia de îi doare’n cot că există hoți în țara asta, care ne-au furat de când se știu, care au devenit experți în a face asta încât efectiv te uimești cât efort pot depune în a face posibile aceaste șpârle.

De aia suntem o țară second hand, pentru că majorității nu-i pasă dacă mâine țara asta se va numi Teleormania.

O țară care are un imn ce îndeamnă la spirit civic doarme pe ea în timp ce o mână de oameni urlă zi de zi pentru un trai mai bun pentru toată lumea.

Deșteaptă-te române!

Dă cu paru..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.