România – noapte bună

Mă leg adesea de trecut, de cum era odată la noi în țară, pe plaiurile mioritice și cum s-a ajuns acum, ce mândrie era să te plimbi cu trenu prin România… să vezi țara, și peisaje si tot ceea ce a construit poporul acesta înainte de ’89, acum vezi numa gări dărâmate și peisaje desprinse părca din al doilea război mondial… bine pe traseul pe care merg eu, că în alte parți o fi mai bine… spre exemplu la Focșani … gara aia super modernă  sau Transfăgărășanu o minunăție chiar și după 20 de ani.

Cum se zice: “Frumoasă țară, România, păcat că e locuită”.

Vorbesc însă de viața la sat, ceea care suferă schimbări majore și de acolo o să pornească multe probleme…

Îmi aduc aminte că eram mititel și stăteam duminica pe drum, ca toată lumea de altfel, și eram mulți rău… și ne uitam cum joacă aia mai mari fotbal sau tenis, și doream și noi să jucam dar bineînțeles că eram prea mici, nu ne baga nici dracu în seamă însă eram buni de copii de mingi…

Mă întreb cum am ajuns într-un timp scurt un sat… care înflorește, se dezvoltă, ajunge la maturitate și apoi se stinge… când incep să plece, ba în strainătate… ba la oraș, ba mai moare câte unu-altu.. și uite așa duminica nu e nici naiba pe drum. De Paști se mai strâng 5 babe pe o bancă să povestească ce frumos era odată…

Lunca Dochiei

Lunca Dochiei

Și dacă tot am ajuns la subiectul “babe”, să nu credeți cumva că sunt un tânăr nesimțit care nu are ce face decât să atace bunicii cei plini de dragoste și duiosie… Și dacă credeți ce?

Ideea e că babele, acele ţaţe care stau toata ziua si freacă menta, pândesc pe la garduri cine și ce a mai făcut… care bârfesc cu nesimțire persoanele care trec pe strada: “uite-o pe aia… umblă cu ăla”, ” ce destrabalată” , “fetele de azi toate îs niște panarănci” (aici nu știu cum se scrie în dialectul moldovenesc, dar dacă mă întrebați o să va zic … dar în limba Română este panarame) de parcă ele, sfintele lui Dumnezeu, (Doamne iarta-ma că e săptămâna luminată) nu au umblat dupa … “ciolan”… când erau tinere… nuuu ele erau ușa de biserică și copii i-a adus barza… și cuvântul avort… nu există decât în “păcatele strigatoare la cer”… în realitate nu există… Hai bre ma lasi, vezi ca pierzi “Nora pentru mama”…. “dute’n plata Domnului”.

Trec mai departe și vorbesc despre sat, ce frumos era odată când ne duceam 12 de tampiți la baie, să scăldăm fetele, sa le “udam”, să ne scufundăm și să ieșim pe sub ele… săracele… unora le plăcea.. și țipau ca idioatele… celelalte se isterizau și-ți mai dădeau și o palmă. Acuma când mă mai duc pe la țară, nu am cu cine vorbi… că toate is prea vedete pentru săracul de mine…

Mă uitam marți seara pe la tv… si văd că tot apar emisiuni din astea.. clone după “Stupize Stupize” gen “Copii contra părinți” sau “Căsătorește-te cu mine!”, nume absolut tâmpite după parerea mea care… zic ca știu ceva de marketing… măcar un pic.
Dar ideea e să prinda la gloată (ăia mulți si proști) și să plângă ăia pe acolo…
– Că așa face și fata lu Mița a lu Gheorghe Moise
– Cine bre?
– Nevasta lui Ion a lu’ Ghițî Moise.
– Dă fuq?
– Aia de stă mai la vale de cumătra…
– Aaa așa zi bre. Evident că nu știu.. dar văd că se enervează și zic: Da.. cred că o știu din vedere… și uite așa am pierdut 3 minute din frumoasa emisiune cu chiumpalaci… emisiune regizată 100%.

 

Salutări din promter,
Bitzu

Dă cu paru..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.